"דע לך, שכל הקלקולים באים משימוש קלוקל במילים. המחשבה צריכה מילים בשביל לצאת לעולם, למרות שהשפה והמילים נתפסות כאוויר לנשימה. כל המפעל העצום של האדם יוצא ממילים וחוזר למילים, הכל תלוי במי שעושה ואיזה שימוש במילים."
הפקולטה לכתיבה – סדרת מפגשים עם נבחרת ענקי הספרות העברית. בואו לפגוש את המאסטרים שיקנו לכם כלים נכונים ומדויקים לכתיבה.
מהיכן מתחילים, איך בוחרים את השפה הנכונה, מה בין מילה לרגש, כיצד הופכים זכרון לפרוזה, ואיך הופכים סיפור בנאלי ויומיומי לטקסט שירתק אלפי אנשים?
כל זאת ועוד בפקולטה לכתיבה:
קורס כתיבה – סדרת מפגשים עם נבחרת אמני המילים הגדולים של השפה העברית.
אתגר קרת | אורלי קסטל-בלום | דורית רביניאן | דודו בוסי
ד״ר גדי טאוב | ד״ר יניב איצקוביץ | יוכי ברנדס | רן שריג
רן שריג
8.12 | יום שלישי - 19:00-21:00
הכותב כמשנה עולם
במפגש נלמד כיצד לכתוב את מה שכולם חושבים אבל לא מעיזים אפילו לומר,על חשיבותה של האמת, ועל תפקידו של הכותב כמשנה עולם. הרגע שאותו הכי מביך לספר, זה הרגע שבו מתחיל הסיפור. נדבר גם על כאב כזהב של הכותב, על טרגדיות כאוצר קומי, על כוחם של כישלונות וחולשות בבנייה של דמות ועלילה,על כתיבה כדוברת אמת כפייתית, כתיבה שבאה מעוול ורוצה לתקן עולם.
רן שריג הוא הוא תסריטאי, סופר, מרצה ומנחה טלוויזיה, היה שותף לכתיבת קומדיית המצבים 'רמזור' יחד עם אדיר מילר והטלנובלה 'האלופה', כמו כן שריג הוציא לאור שלושה ספרים: הסיפור "הפועל בירקנאו" מתוכו מוקרא כיום במסגרת משלחות צבאיות לאושוויץ, "לא מה שהיה פעם" (הוצאת בבל), ו"ההולנדי של עכו" (הוצאת גלורי). כמו כן, שריג מעביר סדנאות כתיבה יחד עם בת זוגו דנה ספקטור.
דורית רביניאן
15.12 | יום שלישי - 19:00-21:00
כתיבה אפקטיבית
מהו נושא הליבה, הרעיון המרכזי, שאותו אנחנו מבקשים לפתח בסיפור, איך כותבים את הפואטיקה של הבנאלי מבלי ליפול לבנאליות, למה הקונפליקט הוא תמיד לב-ליבה של הדרמה? ומהי כתיבה אפקטיבית?
סופרת ותסריטאית. זוכת פרס וינר, פרס אורד וינגייט, פרס ראש הממשלה, פרס ברנשטיין ופרס אקו"ם. סרט שהופק לפי תסריט אותו כתבה זכה באוסקר הישראלי. ספריה תורגמו ל18 שפות.
אתגר קרת
22.12 | יום שלישי - 19:00-21:00
מרעיון לסיפור
מכל הסיפורים בעולם, מהו הסיפור שהכי כדאי לספר? מדוע חשוב שנאהב את כל הדמויות שאנו יוצרים, מה המקום הטוב ביותר להתחיל בו סיפור למי כדאי לתת לקרוא מיד אחריי שסיימנו אותו? והאם הסיפור נכתב עבור הקוראים או עבורנו?
סופר, תסריטאי, מחזאי, משורר, פיזמונאי וקומיקסאי. הוא מהסופרים העבריים המתורגמים בהיסטוריה, ספריו ומאמריו תורגמו ל37 שפות והם מוכרים ומוערכיםברחבי העולם. זוכה פרס ספיר, פרס ניומן, פרס ראש הממשלה, אביר מסדרהאמנויות והספרות הצרפתי והוא פרופסור חבר באוניברסיטת בן-גוריון.
ד"ר יניב איצקוביץ'
29.12 | יום שלישי - 19:00-21:00
השפה הספרותית
חומר הגלם הבסיסי ביותר עבור כל כותב הוא השפה. מציאת התחביר המדויק ליצירה שלכם היא כנראה המלאכה הכי מורכבת וחשובה במעשה הספרותי. איך בונים עולם באמצעות מילים, איך מייחדים לשון לכל דמות, האם כדאי לכתוב בשפה רזה או עשירה? ובכלל, איך יוצרים פואטיקה ייחודית ליצירה שלכם?
סופר, פילוסוף ומרצה. ד"ר לפילוסופיה וזוכה פרס ראש הממשלה, פרס עגנון, פרס רמת גן, פרס קרן עם הספר. מנחה סדנאות כתיבה ומרצה לפילוסופיה.
אורלי קסטל-בלום
5.1 | יום שלישי - 19:00-21:00
מוקדם ומאוחר בטקסט הספרותי
איך להתחיל בכלל? מה לגלות, מתי ואיך? כיצד ניתן לעניין את הקורא באמצעות slow disclosure (גילוי איטי) הדגמה לחשיבות העצומה של סדר ואופן מסירת הדברים באמצעות קריאת סיפור של אידה פינק.
סופרת ועורכת זוכת פרס ראש הממשלה, פרס ספיר, פרס תל-אביב, פרס אלתרמן ופרס ניומן. ספריה תורגמו לשפות רבות ונמכרים ומוערכים ברחבי העולם.
דודו בוסי
12.1 | יום שלישי - 19:00-21:00
מזכרון לפרוזה
כל אחד מאיתנו הוא ספר פתוח. אנחנו נושאים עמנו את הזכרונות שעיצבו את האדם שעומד היום מול המקלדת. אולם זכרון גולמי ואישי אינו ספרות. במפגש נכיר את תהליך העיבוד ההכרחי על מנת להפוך זכרון אישי לפרוזה שעומדת בפני עצמה. הרחקה, עיצוב, התאמה לעיניים זרות, עיבוי הדמויות ועיצוב זהותו של המספר, כל אלו שלבים בתהליך הארוך במהלכו חוויה אישית רחוקה, תהפוך לפרוזה נגישה ומובנת, מבלי לאבד את המטען הרגשי שהופך אותה לחשובה כל כך.
סופר, עיתונאי, שחקן, תסריטאי ומנחה סדנאות כתיבה. זוכה פרס עם עובד ופרס ראש הממשלה. שניים מספריו עובדו לסרטים באורך מלא והוצגו בארץ ובעולם
ד"ר גדי טאוב
19.11 | יום שלישי - 19:00-21:00
מפרוזה למסך הגדול
איך מספרים סיפור בשני ממדים? פעם בפרוזה – באמנות של מילים כתובות, ואז דרך המסך – באמנות ויזואלית של קולנוע וטלוויזיה. מה ההבדל בין תסריט לספר? איך משתנה בריאת העולם הסיפורי? מה ההבדל בין סופר לתסריטאי ואיך הכותב מביט בסיפור כבמאי קולנוע. השוני בין העולמות והתהליך המורכב שבהפיכות סיפור כתוב כפרוזה – לעיבוד איכותי על המסך הגדול.
ד"ר גדי טאוב הוא תסריטאי וסופר, ד"ר להיסטוריה ומרצה בכיר באוניברסיטה העברית בירושלים. כסופר טאוב כתב בשנת 2009 את הספר 'אלנבי' שהפך מאוחר יותר לסדרה בערוץ 10, את ׳נגד בדידות׳ ב2011 וגם ספרי ילדים ביניהם ׳המכשפה מרחוב מלצ'ט 3׳ שזכה בפרס זאב לספרות ילדים ונוער לשנת תשס"א.
יוכי ברנדס
26.11 | יום שלישי - 19:00-21:00
להפוך את העבר לספרות
מהו סוד ההצלחה של רומנים היסטוריים? איך יוצרים מסיפורים קדומים סיפור מהודק אחד? כיצד מוצאים טקסטים חתרניים שהתחבאו אלפי שנים בין דפי התרבות היהודית? האם צריך להתחשב בקוראים? ואולי מומלץ דווקא להרגיז אותם? או בכלל לא לחשוב עליהם?
סופרת ומחזאית. כתבה עשרה ספרים שהפכו לרבי מכר ועסקו בתרבות היהודית הקלאסית ופרקים בתולדות הציונות. מחזה פרי עטה "כי בנו בחרת " יצא במהלך 2010 בתיאטרון "הבימה" והציג מעל 300 פעמים, כמו כן כתבה גם מחזה ע"פ ספרה "הגר" – עבור פסטיבל תיאטרונטו.